Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Neringa organizuoja „Žiobrines“ – pavasario šventę su žuvimi ir pramogomis

 

Balandžio 28–30 d. Neringoje vyks tradicinė žvejų pavasario šventė – „Žiobrinės“. Ilgajam savaitgaliui atvykstančius į kurortą šventės rengėjai kviečia leistis į kulinarinę ir pažintinę kelionę po Kuršių neriją, dalyvauti kūrybiniuose užsiėmimuose, ekskursijose.

 

„Ši šventė yra mūsų krašto tradicija, ji nėra dirbtinai sugalvota. Joje demonstruojamas senasis kuršininkų gyvenimas, kuomet žvejai pirmąkart pavasarį pagavę gerą laimikį, daug žiobrių, sukurdavo laužą, suburdavo aplinkinius gyventojus ir kepdavo žuvį“, – „Žiobrinių“ šventės ištakomis dalijasi Neringos meras Darius Jasaitis, ir pats kasmet išsikepantis žiobrį ant laužo.

 

Toks žiobrių kepimas – vienas svarbiausių „Žiobrinių“ šventės akcentų. Šiemet jis vyks balandžio 29 d., šeštadienį, nuo 12 val. pievoje prie Nidos uosto. Čia pat bus organizuojami žvejų žaidimai, interaktyvūs edukaciniai, kūrybiniai užsiėmimai, muzikiniai pasirodymai, sveikatinimosi veiklos.

 

„Receptas? Daug meilės ir daug darbo – paklaustas, kaip skaniai paruošti žiobrį, atsako neringiškis žvejas ir virtuvės šefas Saulius Neliupšis. – O iš tiesų paprastai: pasigaunam žuvį, nuvalom žvynus, būtinai išimam žiaunas. Tuomet darom įpjovas žuvies žonuose, taip sukepa smulkios ašakos. Na ir prieskoniai: druska, pipirai, žolelės – kalendros ar petražolės.“

 

Tiesa, „Žiobrinėms“ ruošiasi ne tik Neringos žvejai, bet ir kavinės bei restoranai. Juose bus gaminama ir kvapni žuvienė, ir įmantersni žuvies patiekalai – žiobrio straganina, sterko sevičė, rūkyto ešerio spurgos bei daug kitų. Šviežiai išrūkytos žuvies šventinį savaigalį bus galima įsigyti visose Neringos gyvenvietėse.

 

Žvejybos tradicijų Neringoje savitumą šventės metu atskleis juodkrantiškis žvejas Karolis Tamulis. Edukacinėje programoje bus galima susipažinti su autentiškais žvejybos būdais bei įrankiais, pamėginti patiems užlopyti, susiūti tinklą.

 

Tuo tarpu rytų kraštuose populiarių japoniškų karpių-koinobori tradicijas „Žiobrinėse“ pristatys aitvarų kūrėjai ir dangaus menininkai. „Japonijoje šie aitvarai turi labai didelę prasmę. Jie – šeimos gerovės simbolis. Linkint laimės, dažnai laikomi prie namų, o pastaruoju metu – kabinami minint Vaikų dieną“, – apie japoniškus aitvarus-karpius pasakoja Giedrė Aleksandravičiūtė.

 

Šventės rengėjų teigimu, daugeliui kurorto svečių žiobris – mažai žinoma žuvis, kurios „Žiobrinėse“ neretai paragaujama pirmąkart. Tad viską apie žiobrių biologiją, gyvenimo būdą, migracijas bei jų svarbų poveikį Kuršių marioms ir Lietuvos upėms bus galima sužinoti Lietuvos Jūrų muziejaus vyr. muziejininko-biologo Remigijaus Dailidės paskaitoje „Žiobris – keista žuvis“.

 

Nuo penktadienio iki sekmadienio Nidoje šurmuliuos amatų, tautodailės dirbinių ir skanėstų mugė. Šeštadienio rytą Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ kviečia į naują ekskursiją „Nidos istorijos“. Ekskursijos metu sužinosite apie Kuršių nerijos raidą, išskirtinius istorijos periodus, taip pat apie vietos žvejų gyvenimą, buitį, tradicijas. Keliautojai drauge su gidu kops į vieną populiariausių nerijos kopų – Parnidžio kopą, pasigerės Nidos panorama, turės galimybę iš arčiau susipažinti su saulės laikrodžio-kalendoriaus veikimo principu.

 

Į savaitgalį vyksiančias „Žiobrines“ lengvaisiais automobiliais vykstantys asmenys nuo balandžio 28 d., penktadienio, 12 val. iki balandžio 29 d., šeštadienio, 12 val. bus atleidžiami nuo vietinės rinkliavos. Visa „Žiobrinių“ programa ir šventinių patiekalų maršrutas skelbiami svetainėje www.kulturossala.lt 

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje