Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Neringos miško architektūros ciklo ekskursija „Parnidžio slėpiniai“

 

Bendradarbiaudama su Nidos kultūros ir turizmo informaciniu centru „Agila“ ir Kuršių nerijos nacionaliniu parku Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija tęsia Neringos miško architektūros ekskursijų ciklą.

 

Vis daugiau svarbos įgaunant diskusijoms apie žmogaus intervencijas ir veiklą gamtiniame peizaže, VDA Nidos meno kolonija (NMK) pradeda naują tyrimų ir rezidencijų programą Neringos miško architektūra. Šis projektas Kuršių nerijos miškus regi kaip konkretų atvejį platesniame Baltijos–Skandinavijos regiono miškų infrastruktūros kontekste, apimančiame natūralų augimą ir kaitą, politikos formavimą, miškotvarkos ir miškininkystės planavimo bei kontrolės procesus, medienos technologijų ir dizaino inovacijas.

 

Ekskursijų, savo fiziniu ir idėjiniu atspirties tašku pasirenkančių NMK prieigose esantį vietinės medienos archyvą, tikslas – skatinti įžvalgas ir diskusijas apie unikalias sandūras tarp ekologinių, politinių, vadybinių, rekreacinių ir pramoninių pasakojimų, susijusių su Kuršių nerijos mišku, kraštovaizdžiu ir architektūrine aplinka.

 

Ekskursijas veda Kuršių nerijoje gyvenantys ir dirbantys miškininkystės ir nacionalio parko ekspertai bei architektai. Neringos miško architektūros ekskursijos skatina dialogą, tyrinėjimą bei edukaciją. Tai galimybė stebėti ir tyrinėti unikalų Neringos mišką, tuo pačiu įsitraukti į kritinį dialogą kartu su profesionalais, keliaujant besikeičiančiais geografiniais kraštovaizdžiais. Diskusija susitelks į Neringos mišką ir už jo vaizdingos panoramos slypinčias eko-socio-politines ypatybes, įskaitant ir sudėtingus teisinius ir valdymo procesus: Kaip buvo pasodinti Neringos miškai? Kodėl Neringos miškai ir jų takeliai atrodo būtent taip? Kodėl iš tiesų turi būti kertami medžiai? Kaip vietinės (žmonių ir gyvūnų) bendruomenės dalyvauja kuriant Neringos mišką? Kokios valstybinės ir vietinės organizacijos yra atsakingos už jo formavimą? Kokia yra įsivaizduojama, bet dar nepastatyta architektūra? Ko Neringos gyventojai labiausiai pasigenda vietos infrastruktūroje ir kodėl tai negali būti įgyvendinta?

 

Birželio 12 d. (šeštadienį) 11 val. ekskursijoje „Parnidžio slėpiniai“ ilgametis Nidos girininkijos girininkas Gediminas Virgilijus Dikšas tęs pasakojimą apie Nidos miškingumo kaitą ties Parnidžio kopa ir apylinkes.

 

Ekskursija nemokama, tačiau vietų skaičius ribotas. Būtina išankstinė registracija el. paštu skaiste@nidacolony.lt arba telefonu 860039972.

 

NMK ragina visus lankytojus nepamiršti apsaugos priemonių siekiant užkirsti kelią Covid-19 plitimui: maloniai prašome dėvėti tinkamas veido dangas ir laikytis saugaus atstumo nuo kitų lankytojų.

 

Projektą Neringos miško architektūra dalinai finansuoja programa Neringa ‒ Lietuvos kultūros sostinė 2021, Lietuvos kultūros taryba ir “Nordic Culture Point”.

 

Nuotr. autorė Renata Kilinskaitė

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje