Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Lino Julijono Jankaus ir Jūratės Stauskaitės parodos ir edukacijos

 

Iki rugsėjo 25 d. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Pamario galerijoje (L. Rėzos g. 3, Juodkrantė, Neringa) veikia dvi parodos – „Šviesų ir spalvų vizijos. Lino Julijono Jankaus peizažai iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių“ ir grafikės Jūratės Stauskaitės „Paukščiai. Piešiniai, 1990–2022“. Šių parodų apsuptyje įvairaus amžiaus lankytojai visą rugpjūčio mėnesį bus kviečiami dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, kurių metu LNDM edukatoriai kvies atidžiau pažvelgti į parodose pristatomus kūrinius, išbandyti įvairias dailės technikas, žaisti žaidimus ir kūrybiškai praleisti laiką kartu. 

 

Rugpjūčio 2 d. 17 val. užsiėmime „Atostogų knyga“ spalvomis ir simboliais ryškiausius šios vasaros įspūdžius įamžinsime rankų darbo knygelėje-armonikoje. Pripildyta atostogų dvasia bei gražiausių prisiminimų ji taps puikiu kūrybinio įkvėpimo šaltiniu. 

 

Rugpjūčio 3 d. 17 val. užsiėmimo „Įkvėpta gamtos“ metu keliausime į minimalistinių kompozicijų pasaulį, kuriame jūsų lauks daugybė kūrybinių atradimų. Gamtoje ieškosime spalvų ir formų, kuriomis kursime subtilius popieriaus koliažus. Jie galės pavirsti paveikslais, išraiškingais interjero objektais ar šventiniais atvirukais – viskas priklausys tik nuo jūsų fantazijos!   

 

Rugpjūčio 4 d. 17 val. kviečiame į nuotaikingų kaukių dirbtuves bei fotosesiją! Kokie personažai galėtų gyventi Kuršių nerijos miškuose? Kuo jie vardu? Ką jie veikia visą dieną? Įjungsime vaizduotę ir sukursime linksmą miškų gyventojų istoriją.   

 

Rugpjūčio 5 d. 17 val. užsiėmime „Skrydžio jausmas” susipažinsime, ką apie skrydį pasakoja J. Stauskaitės paveikslai, ir bandysime atrasti, ką mums patiems reiškia skrydžio jausmas. Tam jausmui modelinu bei gamtinėmis medžiagomis suteiksime formą ir sukursime erdvinę pakabinamą dekoraciją namams papuošti.   

 

Rugpjūčio 9 d. 17 val. kūrybinėje dirbtuvėje „Rankų darbo popierius“ sukursime vienetinį, netikėtą savo unikalumu, mažą meno kūrinį – popieriaus lakštelį. Išbandysime rankų darbo popieriaus gamybą senoviniu būdu. Vienetinius popieriaus lakštelius dekoruosime augalais ir pasidovanosime juos su augalų dvelksmu lyg atostogų simbolinį prisiminimą. Darbščiausieji dirbtuvės dalyviai galės pasigaminti ir antrąjį, kurį kviesime panaudoti kūrybinėje veikloje „Piešinio muzika“. 

 

Kiekvienas senųjų gyventojų klanas, šeima ir net šeimos narys turėdavo gyvūną, augalą ar negyvos gamtos objektą – totemą. Dailininkės J. Stauskaitės parodoje aptarsime žodžio ,,totemas“ reikšmę, ieškosime paukščių įvaizdžių, svarstysime, kuris stipriausias, greičiausias ir artimiausias kiekvienam dalyviui. Rugpjūčio 10 d. 17 val. kūrybinėje dirbtuvėje „Mano paukštis“ dekoruosime pakabukus, kuriuose vaizduosime savo toteminius paukščius. 

 

Rugpjūčio 11 d. 17 val. – užsiėmimas „Atgimęs peizažas“. Klasikinio komikso genijus Hervé (Georgesas Prosperas Remi), frankofonijos pasaulyje visiems žinomas detektyvo Tenteno nuotykių autorius, turėjo išskirtinį stilių ir vadovavosi aiškiomis taisyklėmis, kurios vėliau įtvirtino tradicinio komikso skaitymo kanonus. Aptarę juos patys leisimės kurti detektyvinę istoriją, kurią įkvėps L. J. Jankaus peizažai: tylūs ir nerimastingi jie palieka daug erdvės čia tariamai įvykusiai dramai. 

 

Rugpjūčio 12 d. 17 val.  ̶  užsiėmimas „Piešinio muzika“. Remdamiesi prancūzų dailininko ir grafinių novelių autoriaus Edmondo Baudoin kūryba pakalbėsime, kaip braižas gali skleisti skirtingus jausmus, jausenas. Dirbdamas su tušu, autorius kalba apie piešinio muziką, kurioje kiekvienas brūkšnelis skleidžia savo garsą. Taip kuriami portretai tarsi skleidžia muziką. Užsiėmimo metu aptarsime, kokią muziką skleidžia J. Stauskaitės „Paukščiai“, ir bandysime patys tušu kurti dainuojantį piešinį. 

 

Rugpjūčio 13 d. 17 val.  ̶  užsiėmimas „Ne muziejaus batai 2“. Naujo kūrybinių užduočių leidinio ,,Ne muziejaus batai 2“ pristatymas ir atviros kūrybinės dirbtuvės šeimoms su jaunesniojo amžiaus vaikais. Kviečiame šeimas dalyvauti geometrinių formų siautulyje: kurti nepaprasto dydžio abstrakcijos dėlionę ir tapytojo L. J. Jankaus peizažų istorijas. Kūrybinių dirbtuvių dalyviams padovanosime leidinį „Ne muziejaus batai 2“. 

 

Rugpjūčio 16 d. 17 val.  ̶  užsiėmimas „Ornamentinės marių žuvys“. Grafikė J. Stauskaitė kūryboje atsiskleidė ne vien kaip dailininkė, bet ir kaip žymi dailės pedagogė. Atkurtosios Lietuvos nepriklausomybės pradžioje ji įkūrė pirmąją privačią Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklą, kurioje daug metų siekiama atskleisti vaikų kūrybiškumą. Edukacinio užsiėmimo metu paseksime J. Stauskaitės pavyzdžiu ir kūrybiškai pažvelgsime pro langus į marias, prisiminsime, kas gyvena jos vandenyse. Mums žinomos žuvys yra ne vien skanios, bet ir ypatingai gražios su savo unikalia žvynelių dėlione.  

 

Rugpjūčio 17 d. ir 19 d. 17 val. – užsiėmimas  „Maišelis“. Ar pažįstate liaudies meno simbolius ar senųjų pamario vėtrungių ženklus, gal manote, kad tai per daug sena, neaktualu ir nemadinga? Kūrybiškai panaudoti mūsų protėvių sukurti ornamentai ir ženklai gali prabilti labai stilingai ir šiuolaikiškai. Šiame edukaciniame užsiėmime archajiškus ženklus bandysime prakalbinti modernia dizaino kalba. Pasitelkę liaudies ornamentų bei pamario vėtrungių motyvais sukurtus antspaudus, pagal nūdienos dizaino tendencijas dekoruosime austinius maišelius.   

 

Rugpjūčio 18 d. ir 20 d. 17 val. – užsiėmimas „Charakteringas potėpis: surask ir atkurk“. Esama tokių tapytojų, kurių autorystę atpažintume ir iš delno didumo paveikslo skiautės netyčia rastos miesto aikštėje. Jų toks savitas koloritas ir charakteringas, individualus potėpis, kad užtenka ir nedidelio fragmento. Būtent toks yra ir pamario tapybos dainius L. J. Jankus (1946–2014) – rūstokas, bet tuo pačiu ir lyriškas bei paslaptingas peizažo meistras. Užsiėmimo metu dalyviai kviečiami pagal nedidelį L. J. Jankaus paveikslo fragmentą surasti kūrinį ekspozicijoje, į jį gerai įsižiūrėti ir edukacinėse dirbtuvėse ant popieriaus lapo paveikslą baigti. Taip iš nedidelio išlikusio fragmento tarsi restauratoriai atkursime visą paveikslą.   

 

Rugpjūčio 23 d. 17 val. užsiėmimo „Paukščio pėdsakas“ metu palikdami paukščio pėdutes ant audinio, išbandysime tekstilės dažymo techniką. 

 

Rugpjūčio 24 d. 17 val. užsiėmime „Grotažinis peizažas“ plonomis ir storomis linijomis sukursime geometrines formas, nutolstančias į perspektyvą. 

 

Rugpjūčio 25 d. 17 val.  ̶  užsiėmimas „Popierinis lipdymas“. Naudodami popieriaus masę, lipdysime margus kiaušinius. 

 

Rugpjūčio 26 d. 17 val.  ̶  užsiėmimas „Stebuklų namelis“. Dekupažo technika išmarginsime savo stebuklingą svajonių namelį. O gal net ir visą miestą... 

 

Rugpjūčio 27 d. 17 val.  ̶  užsiėmimas „Sukam sukam lizdą“. Naudodami natūralias gamtines medžiagas, sukursime mažam paukščiukui lizdą-namelį. 

 

Edukacinių užsiėmimų bilieto kaina mokiniui – 3,00 Eur, suaugusiajam – 5,00 Eur, šeimai – 6,00 Eur. 

 

Daugiau informacijos tel. (8 46) 410 421 arba el. p. domsaicio.edukacija@lndm.lt 

 

Projekto rėmėjas Neringos savivaldybė.

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje