Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Tarptautinėje parodoje pristatomas naujas Agnės Jokšės video kūrinys „Besąlygiška meilė“

2021 m. kovo 10 dieną startavo kasmetinis tarpdisciplininis festivalis „Šiandien yra mūsų rytojus“. Šiemet trys Baltijos šalių organizacijos – Latvijos šiuolaikinio meno centras, Narvos meno rezidencija bei Nidos meno kolonija – bendradarbiaudamos su PUBLICS užsakė ir prodiusavo tris naujus Baltijos šiuolaikinio meno kūrėjų darbus.

 

Vienas jų – Vilniuje gimusios ir Kopenhagoje šiuo metu studijuojančios menininkės Agnės Jokšės darbas „Besąlygiška meilė“.

 

„Besąlygiška meilė“ – video kūrinys ir tęstinis susipynusių kartų santykių ir jų vaidmenų tyrimas. Jį sudaro keli tarpusavyje susieti skyriai, per kartų santykių prizmę nagrinėjantys temas, susijusias su globa, atjauta ir meile. Jos įkurdinamos lygiagrečiai visuomeniniams ir politiniams pokyčiams, vykusiems Lietuvoje apie 1990-uosius, kai iš Sovietų Sąjungos ir jos ekonominių bei ideologinių modelių buvo pereinama į šiandieninę nepriklausomą valstybę. 

 

Turėdama omenyje šį specifinį geografinį ir sociopolitinį kontekstą, Agnė Jokšė kelia klausimą: kaip dviejų – vadinamosios „prarastosios“ ir „nepriklausomybės“ – kartų susidūrimai veikia šių dviejų grupių, dažnai glaudžiai siejamų šeimos ryšiais, santykių dinamiką?

 

Kituose parodos „Šiandien yra mūsų rytojus“ darbuose taip pat nagrinėjamos bendro gyvenimo praktikos, gyvenimo ir buvimo kartu būdai, formuojantys glaudžiau bendradarbiaujantį, labiau atjaučiantį, teisingesnį pasaulį. 

 

Sandros Kosorotovos sudarytame taktiliniame leidinyje „WEEDS FEED!“ gilinamasi į rūpinimosi kaip meninės praktikos idėjas bei klausiama, kaip mes galime perteklinę energiją paversti naudingu žmonių ir kitų gyvų sutvėrimų sugyvenimu. 

 

„Šiandien yra mūsų rytojus“ parodos dalimi tapo ir bendras Anni Puolakka ir Martos Trekterės performansas ir vaizdo instaliacija „Oestrus Youth“. Abi menininkės dalyvauja viena kitos kūriniuose kaip kviestinės atlikėjos ir palaikytojos, siejamos bendrų temų – sekso, giminystės, vaidmenų žaidimų, fikcijų, vaizdų ir muzikos. 

 

Festivalis „Šiandien yra mūsų rytojus“ pradėtas rengti 2019 m. PUBLICS, Helsinkyje įsikūrusios kuratorių agentūros, renginių erdvės ir švietimo platformos, iniciatyva. Kiekvienais  metais keisdamas formą ir vietą, remdamasis bendradarbiavimo metodika ir bendros kūrybos principais, festivalis palaiko sankirtines ekologijas bei minčių, praktikų, tapatybių bei jų patirčių įvairovę. 

 

Su mėnesio trukmės programa bei projekto pristatymo vietomis festivalis kviečia susipažinti PUBLICS tinklalapyje.

 

Agnė Jokšė: Besąlygiška meilė 

Filmo peržiūra, 2021 m. kovo 25 – balandžio 8 d.

Projektų erdvės PUBLICS (Helsinkis) Vimeo paskyroje https://vimeo.com/publicsfi 

Gyva Zoom premjera – ketvirtadienį, kovo 25 d., 18 val. Lietuvos laiku

Filmą pristatys autorė Agnė Jokšė

 

Registracija renginio Zoom nuorodai gauti: info@publics.fi

 

Projektą dalinai finansuoja Baltijos kultūros fondas.

 

Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija suteikia erdves ir patogias sąlygas menininkams ir kitų sričių profesionalams, dirbantiems su vizualiąja kultūra, susikaupus ir netrukdomai veikti Nidoje, atokioje į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktoje vietovėje. NMK supa unikalus Kuršių nerijos peizažas: miškai, smėlio kopos ir jūra. NMK vykdo rezidencijų programą, organizuoja kasmetinę Nidos doktorantų mokyklą, inicijuoja meno, edukacijos ir tyrimų projektus. 2011 m. įkurta Nidos meno kolonija veikia visus metus ir suteikia erdvę kūrybinėms dirbtuvėms, intensyviems kursams, parodoms, seminarams, repeticijoms, menininkų pristatymams bei kino seansams. 2019 m. NMK 58-ojoje Venecijos meno bienalėje pristatė Lietuvos nacionalinį paviljoną Saulė ir jūra: Marina, pelniusį auksinio liūto apdovanojimą už geriausią nacionalinį paviljoną.

 

Agnė Jokšė gimė 1993 m. Vilniuje. Šiuo metu ji gyvena Kopenhagoje, kur studijuoja Danijos karališkojoje vizualiųjų menų akademijoje, dailininkų Jane Jin Kaisen ir Agnieszka Polska klasėje. Prieš studijas Kopenhagoje Jokšė studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje. Savo darbe ji tiria klausimus, susijusius su patirtimi, lygiagrečia istorija, susipynusiais santykiais, keblumu ir kalba. Dažniausiai ji dirba tekstų, vaizdo įrašų ir performansų pagalba. 2019 m. jos kūrinys „Miela drauge“ gavo pagrindinį apdovanojimą šiuolaikinio meno konkurse „JCDecaux Prize“, organizuotame Šiuolaikinio meno centras Vilniuje. 2020 m. ji pristatė projektą „Lezbynai“ inauguracinėje meno erdvės „Swallow“ grupinėje parodoje Vilniuje.

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje