Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Šventinis savaitgalis Neringoje – ekskursijos, parodos, koncertai ir smėlio skulptūros

 

Šventinį Tėvo dienos savaitgalį sinoptikams prognozuojant šiltus vasaros orus, Neringos lankytojams pagaliau atsivers ir visa puokštė renginių. Nuo ekskursijų, susitikimų su girininku sengirėje iki koncertų ir smėlio skulptūrų pristatymų – renginių gausa ir įvairovė kvies atrasti „Kultūros salą“.

 

Birželio 4 d., penktadienį, 17 val. Kuršių nerijos istorijos muziejuje atidaroma kilnojamoji Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Pajūrio akmens amžiaus keramika“. Paroda supažindina su išskirtiniais keramikos radiniais, archeologų aptiktais Nidos, Alksnynės (netoli Juodkrantės) ir Šventosios akmens amžiaus gyvenvietėse. Šie radiniai pastaraisiais metais buvo tirti pasitelkus įvairias šiuolaikines technologijas. Gauti rezultatai nustebino ir mokslininkus. Anot kuratorių, naujausi atradimai leido į parodos eksponatus pažvelgti kitomis akimis.

 

„Net akmens amžiumi datuojamų puodų šukių sienelėse bei prie jų prikepusiuose degėsiuose galima aptikti vartoto maisto pėdsakų. Šiandien atliekami cheminiai tyrimai mums jau gali padėti atsakyti į įvairius klausimus, vienas iš jų: ką iš tų molinių indų valgė akmens amžiaus žmogus? Nidoje rastų molinių indų degėsių ir sienelėse išlikusių maisto pėdsakų cheminiai tyrimai atskleidė, kad šios vietos gyventojai pieną gėrė jau prieš 4,5 tūkst. metų“, – vieno eksponato istoriją pasakojo archeologas. 

 

Paroda „Pajūrio akmens amžiaus keramika“ Kuršių nerijos istorijos muziejuje veiks mėnesį – nuo birželio 4 iki liepos 6 dienos. Po to paroda keliaus į kitus pajūrio miestus – Palangą ir Kretingą. 

 

Birželio 5 d., šeštadienį, 10 val. „Kultūros sala Neringa“ kviečia jau į trečiąjį ciklo „Kurorto aukso amžius“ renginį – susitikimą su girininku Algirdu Kurtinaičiu Juodkrantės sengirėje.

 

Girininkas A. Kurtinaitis supažindins su Juodkrantės sengire ir senuoju miško parku, kvies pasivaikščioti po mišką, apžiūrėti seniausius čia vis dar augančius medžius, aptarti gamtinius nerijos miškų atsiradimo ir raidos savitumus, geologinius Kuršių nerijos sandaros aspektus, jos istorinės raidos bruožus, žvejų kaimų kovą su pustomo smėlio stichija ir nerijos apželdinimo problemas ir iššūkius.

 

Renginys nemokamas. Susitikimo vieta – prie Liudviko Rėzos kultūros centro (L. Rėzos g. 8B, Juodkrantė). Registracija vyks prieš renginį, dalyvių prašoma apsirengti patogiai.

 

Birželio 5 d., šeštadienį, 11 val. Nidoje rengiamoje ekskursijoje „Pažintis su Parnidžio kraštovaizdžio draustiniu“ gidė Gražina Žemaitienė dėmesį skirs vienai iš Nidos kopų. Trečiąją Nidą supo trys kopos ‒ Angių, Urbo ir Parnidžio. Kodėl Parnidžio kopa liko smėlio kalnu, o nebuvo apželdinta mišku kaip Urbo ir Angių kalnai? Kokias istorijas slepia Parnidžio kopos smėlynai? Ar tikrai pageriname smėlio kopų kraštovaizdį statydami čia meno kūrinius? Ar visi žinome kas tai yra penkių kalvelių gyvenvietė? Kviečiame drauge rasti atsakymus į šiuos ir kitus klausimus.

 

Ekskursijos nemokamos, tačiau vietų skaičius ribotas. Būtina išankstinė registracija el. paštu skaiste@nidacolony.lt arba telefonu 860039972.

 

Birželio 5 d., šeštadienį, 19 val. Nidos bendruomenės namuose (Taikos g. 17, Nida) vyks dainuojamosios poezijos albumo ir tapybos parodos „Mėnulio šypsena“ pristatymas. Parodoje darbus pristatys trys menininkai: Rūta Eidukaitytė, Sigitas Kubilis ir Raimondas Savickas, iš kurių du yra dailininkai tapytojai – R. Eidukaitytė ir R. Savickas.

 

Simboliška, kad albumo pristatymą ir turnė po Lietuvą menininkų grupė pradeda nuo Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021, perėmusios šį titulą iš Trakų, kurios kultūros sostinės ambasadoriumi 2020 m. buvo dailininkas Raimondas Savickas.

 

 „Mėnulio šypsena“ – tai žodžiai iš vieno Raimondo Savicko eilėraščių. „Kadangi jis – tapytojas, poezija be galo vaizdinga. Nusprendėme, kad būtent taip turėtų skambėti mūsų albumo pavadinimas“, – sakė Rūta Eidukaitytė.

 

Registruotis į renginį kviečiame užpildant registracijos formą: https://forms.gle/WDfRx5EF2nPPwis87

 

Tėvo dieną, birželio 6 d., sekmadienį, 11 val. „Kultūros sala Neringa“ kviečia į koncertą vaikams ir visai šeimai „Tėčių lopšinės“, kuris vyks amfiteatre prie Nidos katalikų bažnyčios (Taikos g. 17, Nida).

 

Koncertas „Tėčių lopšinės“ paskanintas džiazo prieskoniais – pirmas toks Lietuvoje! Renginio metu pristatomas albumas „Geriausios XXI a. lopšinės – Tėčių“.

 

„Kiekviena karta turi užaugti su savo dainomis“, – sako muzikantas ir pedagogas Linas Švirinas. Albumas „Geriausios XXI a. lopšinės – Tėčių“ pasirodė šių metų birželio 1-ąją, kai švenčiama Tarptautinė vaikų gynimo diena, o netrukus – ir Tėvo diena, tad tinkamesnio laiko tiesiog nėra.

 

„Vaikiškas daineles kuriu ir groju jau daugiau kaip 30 metų. Nesu išleidęs nė vieno albumo, o vaikiškų dainelių sukurta apie šimtas, tad buvau spaudžiamas ir bičiulių, bet ilgą laiką atsilaikydavau. Prieš pandemiją su Mindaugu Putna, Pauliumi Stonkumi, Viktoru Rubežu, Vaidotu Ruku sugalvojome Motinos dienos proga surengti Tėčių lopšinių koncertą džiazo stiliumi. Repeticijų metu mano dainelės taip naujai, gražiai suskambėjo, kad panorau tai įamžinti“, – mintimis dalijasi Linas Švirinas.

 

Koncerte „Tėčių lopšinės“ muzikuos Linas Švirinas (vokalas, ukulelė), Mindaugas Putna (klavišiniai), Paulius Stonkus (bosas), Vaidotas Rukas (gitara), Viktoras Rubežas (mušamieji).

 

Koncertas nemokamas, būtina išankstinė registracija: https://forms.gle/3JzJBGnqPXQk16FT9

 

Birželio 6 d., sekmadienį, 15 val. Juodkrantėje įvyks visą savaitę vykusio smėlio skulptūrų simpoziumo „Kuršininkų žemė“ finalinis renginys – šešių naujų smėlio skulptūrų atidarymas.

 

Simpoziumo metu Juodkrantėje darbuojasi šeši menininkai, kurių skulptūros bus baigtos jau šį savaitgalį. Sekmadienį bus galima išgirsti pristatymus ir istorijas, kas atspindėta kūriniuose. Greta menininkų poroje dirba ir kūrybos atstovai – kompozitoriai, rašytojai, kurie pagal tą pačią tematiką taip pat kuria garsines ar rašytines eiles. Pasak Juodkrantės bendruomenės pirmininkės Sandros Berletaitės, šiemet menininkai kuria pagal tą pačią tematiką, kaip ir pernai, tema – „Kuršininkų žemė“.

 

Tiesa, šiemet kurti iš smėlio galimybę turės ir vienas mėgėjas. Iš likusio smėlio ruošinio simpoziumo svečias galės sukurti septintąją smėlio skulptūrą. 

 

Daugiau informacijos apie renginius Neringoje: www.kulturossala.lt

 

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje