Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Šv. Velykų išvakarėse Nidoje skambės senosios ukrainiečių religinės giesmės Irmos

 

Balandžio 16 d., šeštadienį, 19.30 val. prieš Velyknakčio Šv. Mišias Nidos Švč. Mergelės Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčioje (Taikos g. 17, Neringa) skambės senosios ukrainiečių religinės giesmės ir tradicinės dainos „Irmos Ukrainai“. Tradicinių giesmių giedojimai – nuo karo siaubo Lietuvoje prieglobstį radusių ukrainiečių organizuojamo projekto „Žodis ir balsas. Ukraina–Lietuva. Kultūrinė diplomatinė kelionė“ dalis. 

 

Šeštadienį nuo 15 val., Nidos bendruomenės namuose (Taikos g. 17, Neringa) bus pristatomas ukrainiečių filmas „Apaštalų motina“. Filmą pristatys pagrindinio vaidmens atlikėja, aktorė Natalija Polovinka ir filmo prodiuseris Dmitrijus Ovečkinas, renginio koordinatorius Peteris Olaras. 

 

2020 m. sukurtas karinis-draminis filmas „Apaštalų motina“ (Мати Апостолів) paremtas tikrai įvykiais. 2014 metais į Sofijos ramų gyvenimą įsiveržė karas. Ieškodama sūnaus piloto, kurio humanitarinis lėktuvas buvo numuštas virš okupuotų Ukrainos teritorijų, motina atsiduria visiškai svetimame ir agresyviame pasaulyje, kuriame viskas persmelkta neapykantos ir kančios. Suprasdama pavojų, Sofija iškeliauja į okupuotą teritoriją ieškoti sūnaus.

 

Filmo pristatymo Nidoje metu kūrybinė grupė rinks lėšas ukrainiečių karių gydymui.

 

Balandžio 16 d. 19.30 val. projekto organizatoriai kviečia pasisemti gėrio iš Ukrainos kultūros šaltinio, kuri yra pasaulio skydas nuo Rusijos agresijos. Nidos katalikų bažnyčioje sanąsias ukrainiečių religines giesmes ir tradicines dainas „Irmas Ukrainai“ atliks Natalija Polovinka, Marija Kmit ir Solomija Kirilova, teatro centras „Žodis ir balsas“.

 

Irmos – ankstyvosios krikščionių liturgijos dainos bus atliekamos kartu su tradicinėmis ukrainiečių dainomis. Pasak projekto organizatorių, šio ypatingo vakaro metu žemės šauksmas į dangų susitiks su dovana, nusileidžiančia iš dangaus į žemę, taip gydant žmogų ir kartu su juo visą pasaulį.

 
„Mano žemė yra daina. Šiandien ji išsaugo mūsų pirmykštę jėgą – norą gyventi! Nes gyvenimas visada nugali mirtį. Mes laimėsime kartu su jumis!“, – sako projekto autorė Natalija Polovinka.

 

Natalija Polovinka – dainininkė, teatro ir kino aktorė, režisierė, mokytoja, Lvovo teatro centro „Žodis ir balsas“ įkūrėja ir vadovė. Senovinių dvasinių melodijų, tradicinių dainų, romansų, klasikinės muzikos ir šiuolaikinės Ukrainos akademinės muzikos atlikėja, teatro ir muzikos projektų autorė. Unikalios teatrinės balso raiškos ir dainavimo metodikos autorė, vedanti daugybę seminarų, įskaitant Jeilio universitete (JAV) ir Velso universitete (JK).

 

Natalija Polovinka buvo apdovanota 6 prestižiniuose pasaulio kino festivaliuose JAV, Kanadoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Ukrainoje už pagrindinį vaidmenį filme „Apaštalų motina“ (rež. Zaza Buadze, 2020), paremtame tikra Rusijos 2014 m. karo prieš Ukrainą istorija. 

 

Nuotr. Istockphoto

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje