Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

„Suspaustas laikas“ Nidoje: nuo šiuolaikinių kino eksperimentų iki specialios filmų programos

 

Rugpjūčio 4–7 dienomis Nidoje reziduos šeštasis eksperimentinio kino ir meno festivalis „Suspaustas laikas“. Eksperimentinio kino, fotografijos ir muzikos renginiai steigs erdves apmąstymams ir kvies patirti terapinę meno galią.

 

„Žiūrovams šiemet paruošėme betarpišką, politines ir socialines daugumas peržengiantį turinį. Kviesime išgyventi kiną kaip pasaulio suvokimo aktą ir bent akimirkai nutolti nuo savo būties beprasmybės jame. Savo trukme ir renginių gausa laukia didžiausias festivalis per visus mūsų gyvavimo metus, todėl programoje patogiai sutilpo ir žanrų įvairovė, ir plati kūrėjų geografija, ir pirmą kartą festivalyje pristatoma atskira analoginių kino juostų programa,“ – pasakoja idėjinis „Suspausto laiko“ vadas Artūras Liutostanskis.

 

Briuselyje susivienijusių menininkų darbai

 

Festivalis Nidos vasarotojams atveža Europos kino meno asmenybes jungiančio projekto „Auguste Orts“ darbus, dažnai demonstruojamus prestižinėse Europos meno galerijose ir bienalėse. Šis projektas vienija sėkmingai kuriančius menininkus, kurie savo kino eksperimentais ir tarpdisciplininėmis instaliacijomis oponuoja komercinėms meno formų klišėms.

 

Atskira programa kinui iš juostų

 

Dar viena ryški „Suspausto laiko“ programos dalis bus skirta eksperimentinei kino prigimčiai pristatyti. Nidos Liuteronų bažnyčioje bus parodytos šešios 16 mm trumpo metro juostos, atrinktos iš gausaus 1982 m. Prancūzijoje įkurto katalogo „Light Cone“. Šie filmai žiūrovus nukels į laboratoriją, kurios tyrimų įrankiai – tik šviesa, garsas ir laikas.

 

Pusmetį trukusi filmų atranka iš viso pasaulio

 

Vieną „Suspausto laiko“ programos dalį sudarys kino kūriniai, kuriuos, paskelbus atvirą atranką, organizatoriams pateikė patys jų autoriai. Pusmetį trukusios atrankos metu buvo sulaukta daugiau negu 300 kino kūrėjų darbų iš viso pasaulio. Festivalio organizatoriai atrinko 13 geriausių, kurie ir pateko į „Suspausto laiko“ programą. Irano, Turkijos, Brazilijos, Indonezijos ir kitų pasaulio šalių menininkų darbai giliai ir atvirai, savitai ir autentiškai tyrinėja laiko bei atminties temas, paliečia trūkinėjantį žmogaus ir gamtos ryšį.

 

Atskiro komisijos narių dėmesio sulaukė japonų menininko, gamelano atlikėjo Shouichi Iwamoto projektas „gong batu“. „Ar mes tikrai gebame išgirsti esatį, kas akimirką užgriūvančią begaliniu garsų masyvu?“ – klausia režisierius ir šio iššūkio imasi kalbindamas Kitagi salos akmenis. Tradicine Azijos muzikos atlikimo technika menininkas skverbiasi į akmens šerdį, atskleisdamas gyvybingą šios materijos prigimtį.

 

Atskiras dėmesys Lietuvos kūrėjams: kinas, fotografija, muzikinės improvizacijos

 

Lietuvių eksperimentinio kino lauką festivalyje atstovaus Miglės Križinauskaitės-Bernotienės „Prisiminimų nešėjai“ ir Andriaus Žemaičio „Alizava“. Nors abu režisieriai savo darbuose liečia atminties temą, tačiau prieigą prie jos formuluoja labai skirtingai.

 

Išskirtinį muzikinį pasirodymą rugpjūčio 7 d. pristatys Ernestas Kaušylas „Brokenchord“. Gyvai atliekama muzika jis įgarsins specialią eksperimentinių filmų selekciją.

 

Svarbiu festivalio akcentu taps Tomo Tereko fotografijų paroda „ISOliacija“. Provokatyvumu, skvarbiu žvilgsniu ir netikėtais, nuostabą keliančiais sąskambiais pasižymintys fotografo darbai primena, kad ironija yra gelbstinti palydovė, siekiant išgyventi ne tik karantininę izoliaciją, bet ir visą kelionę žemėje.

 

Visa festivalio programa ir renginių tvarkaraštis – „Suspausto laiko“ Facebook paskyroje.

 

Festivalį „Suspaustas laikas“ remia Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, „Neringa – kultūros sala“, Neringos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“, bendrovės „Epson“ ir DUV.

 

Nuotr. autorius Tomas Terekas

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje