Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Pavasario vingiais Neringoje

 

Ramybė, įkvėpimas ar naujų jėgų gūsis – ko beieškotumėte šį pavasarį, atrasite tai keliaudami Neringos žavesį naujai atskleidžiančiais, Kuršių nerijos mylėtojų sukurtais individualiais maršrutais kiekvienam skoniui. Šalia legendinių Neringos simbolių – laisve alsuojančių paplūdimių, ramuma dvelkančių pušynų ir magiško kopų grožio – poilsiautojų laukia mažiau žinomi gamtos, laisvalaikio ir kultūros lobiai.

 

Neringa – Lietuvos ir Europos perlas, UNESCO Pasaulio paveldo vertybė, menininkų užuovėja ir išskirtinio, gamtos stebuklo sūpuojamo poilsio oazė. Smėlio kopų, pušų ir žuvėdrų balsų nupinta juostelė, skalaujama Kuršių marių ir Baltijos jūros - tai dovana kūnui ir sielai atsikvėpti nuo kasdienos rūpesčių.

 

Išvargintiems šiuolaikinio lėkimo, Neringa kviečia stabtelti. Keturių stotelių maršrutas „Kuršių nerijos įkvėpimas“ prasideda Nidos švyturio papėdėje, kur Urbo kalną išraizgiusių takų informaciniuose stenduose sužinosite apie nesibaigiantį žmogaus ir gamtos stichijų šokį, atkakliai gelbėjantį Nidą nuo ją praryti grasinusio smėlio. 

 

Ant Preilos (Menininkų) kopos maršruto įkvėpėjai vilioja pailsiinti akis ir protą žvelgiant į vieną įspūdingiausių pusiasalio panoramų: kvapą gniaužiantys vaizdai čia atsiveria į visas puses: Baltijos jūrą, Kuršių marias ir Didįjį Kuršių nerijos kopagūbrį. 

 

Po kopų didybės – į marių ramumą. Kirų klykavimas, vandens kvapas, ritminga bangų muzika. Vienišas švyturys mažytėje saloje. Pajauskite, kaip sulėtėja laikas, žvelgdami į daugiau nei šimtmetį skaičiuojantį, romantiškąjį Pervalkos švyturį nuo marių kranto. 

 

Įkvėpimo maršrutą vainikuoja stotelė ant Avikalnio. Čia įrengtoje apžvalgos aikšteleje atsiveria dar vienas magiškas nerijos kraštovaizdis – pirmykštės parabolinės kopos, Naglių gamtinis rezervatas ir paslaptingosios sengirės fragmentai.

 

Tikrai gali būti, kad įkvėpti pasijusite ir dar vienam netikėtam maršrutui. Jei neatsispiriate kopų traukai, „Kopk kopa” individualus maršrutas atskleis dar daugiau smėlio krašto išskirtinumo: iš arti patirkite pustomas, pilkąsias, parabolines kopas, ragus ir kopagūbrius. 

 

Jei esate matę Juodkrantę tik per automobilio langą, pereidami jos marių krantine ar pralėkdami dviračiu, metas atrasti šią unikalią vietovę kitaip. Rašytiniuose šaltiniuose paminėta jau 1429 m., net 600 metų priklausiusi ordinams, Prūsijai, Vokietijai, Juodkrantė žadina tyrinėtojo dvasią naujiems pojūčiams. Nostalgiškas kurorto vilų rajonas nukelia į XIX–XX a., skambėdamas vokiškais pavadinimais „Kurische Hof”, „Liselotte”, „Luisendbad”... Netoliese, šios žemės sūnaus vardu pavadintame Martyno Liudviko Rėzos kultūros centre gilesnę krašto istoriją atveria istorinė ekspozicija. 

 

Abejingų nepalieka ir Juodkrantę supanti gamta: romantiškojoje Gintaro įlankoje prasidedantis dendrologinis takas džiugina miško vaizdingumu, o nuo Lapnugario prasidedanti sengirė parabolinių kopų kanjonais veda iki mažų ir didelių pamėgto Raganų kalno. Gamtos mėgėjus Juodrantėn traukia ir vos už kilometro nuo centro įsikūrusi pilkųjų garnių ir kormoranų kolonija, kurios gyvenimas verda virš lankytojų galvų. 

 

Kultūros mylėtojams Neringa yra it antri namai: pakylėti ypatingos gamtos ir atmosferos, menininkai nuo seno vertino šį smėlio ir vandens kraštą. Maršutai „TOP 10 Nidoje“, „Neatrastoji Juodkrantės žemė“ ir „Skulptūriška Neringa“ išryškina vietinio paveldo vietas ir įžymybes, kurios kviečia lankytojų širdis patirti Neringą autentiškai ir prasmingai. 

 

Pasitikę pavasarį Neringoje, jau marių bangelėmis patraukę namo, sūraus vėjo pravėdintomis galvomis ir atradimų džiugesio atgaivintomis širdimis, atsigręžkite atgal ir palydėkite visuomet svetingos nerijos panoramą dėkingomis akimis – už norą sugrįžti dar ir dar. 

 

Šių ir kitų maršrutų užsukite į turizmo informacijos centrus Nidoje (Naglių g. 18E) ir Juodkrantėje (L. Rėzos g. 8B). Elektronines versijas galite atsisiųsti svetainėje www.visitneringa.com. 

 

Nuotr. autorius Andrius Kundrotas. 

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje