Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Olitos Dautartaitės sugrįžimas

 

„Noriu sugrįžti į Nidą. Noriu

Miegoti nemigdomas niekieno. Noriu,

Kad būtų ten tuščia(...)“

 

Kartodama šias eilutes iš Valdemaro Kukulo eilėraščio aktorė Olita Dautartaitė prisipažino: ir ji  visada norinti sugrįžti į Nidą. Visada! Jau nuo 1974-ųjų, kai tąkart su trimete dukrele Vasare prisiglaudė kempingo palapinėje – ten nebuvę nei patogu, nei malonu... Po to – pati nebesuskaičiuoja, kiek kartų – sugrįžta... Gyventa visur – ir pas žveją Joną Šatą, ir pas Virginą Mizgirienę, ir pas Jandyrą Mačernienę – nebuvo taip, kad nebūtų kas priglaudęs artistės... Prisiminimai iš ano laiko – šildantys, apgaubti dėkingumo.

 

O. Dautartaitė negalėjo prisiminti, kada paskutinįkart Nidoje skaitė eilėraščius – tai buvo seniai, galbūt po Nepriklausomybės atgavimo, kai ją pakviesdavo į tikintiesiems sugrąžintą Nidos senąją bažnyčią ir kleboniją – kokie ten vyko pokalbiai, kiek įvairiausių žmonių ten sutikta...

 

Į Eduardo Jonušo namus kaip skaitovė O. Dautartaitė įžengė pirmąjį kartą – tiesa, namų šeimininką gerai pažinojo, vertino jo kūrybą ir pilietinę drąsą.

 

Aktorės parengta programa pagal poezijos antologiją „Noriu sugrįžti į Nidą“ (sudarytojas Julius Keleras) nuskambėjo kaip vienas gilus, išraiškingas ir labai asmeniškas  pokalbis apie Neringą.  Nebuvo jokios abejonės – tai, ką aktorė skaitė, yra pati pajutusi ir išgyvenusi ne kartą. Jos sodrus balso tembras, stipri charizma užvaldė Jonušo namų tylą – konkuruoti buvo leista  tik Valdo Andriuškevičiaus klarnetui, kurio garsai klausytojams padėjo atsikvėpti, nurimti, pasirengti dar vienam poezijos „pliūpsniui“.

 

Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos išleista poezijos antologija „Noriu sugrįžti į Nidą“ spalio 1 dieną bus pristatyta Klaipėdos knygų mugėje, o šios knygos pagrindu parengtas literatūrinis maršrutas pakvies  dar į vieną renginį – sugrįžti į Nidos metraštininko, rašytojo Viktoro Miliūno namus.

 

Pranešimą parengė Raimonda Meyer-Ravaitytė

Ramūno Guigos nuotraukos

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje