Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Nidos kapela „Joldija“ – dumplinių instrumentų festivalyje „Harmoonika 2022“ Estijoje

 

Savaitgalį Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ liaudiškos muzikos kapela „Joldija“ dalyvavo tradiciniame dumplinių instrumentų festivalyje „Harmoonika 2022“ Estijoje, Põlvoje. Festivalis sutraukia iki 4–5 tūkstančių žiūrovų, šimtų dalyvių iš Estijos bei užsienio. „Joldija“ koncertavo pagrindiniame koncerte Põlva Intsikurmu scenoje kartu su garsiuoju tautinių dumplinių instrumentų meistru, muzikantu Heino Tartes.

 

XX amžiaus antroje pusėje Teppo tipo dumplinių instrumentų (Estiškų armonikų) gamintojų liko vis mažiau, taigi mažėjo ir instrumentų. Senosios kartos meistrai nyko, o naujų atsirasdavo nedaug. O kai nėra instrumentų, nėra ir muzikantų!

 

Lemiamas lūžis įvyko tuomet, kai Heino Tartes išmoko gaminti dumplinį instrumentą ir, priešingai nei buvę meistrai, nusprendė savo žiniomis pasidalinti su kitais. Jis pradėjo organizuoti dumplinių instrumentų gamybos kursus. Profesinio mokymo įstaigose iki šiol vyksta mokymai, kaip gaminti šį estams brangų instrumentą. Išsaugojimą stipriai parėmė bendruomenė, ėmė mokytis šios meistrystės. Šiuo metu Estijoje yra ne viena dešimtis meistrų, galinčių pasigaminti šį instrumentą. Daugeliui šeimų tapo garbės reikalu turėti šią nuostabią armoniką ir mokėti ja groti, kai kuriais atvejais ir ją pasigaminti. Pats Heino Tartes yra pagaminęs virš šimto tokių instrumentų, išugdęs daug meistrų, taip pat vedė nacionalinio dumplinio instrumento restauravimo ir konstravimo kursus kaimyninėje Latvijoje.

 

Atsižvelgiant į Põlvoje atliktus darbus dumplinių instrumentų paveldo puoselėjimo ir saugojimo srityje, 2015 m. sausio 17 d. Põlva buvo paskelbta Estijos dumplinių instrumentų sostine. Garbingą vardą Põlvos miestui suteikė tuometinis Talino miesto tarybos pirmininkas Toomas Vitsut.

 

Nuotr. festivalio organizatorių. 

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje