Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Nidoje – euroart narių generalinis suvažiavimas

 

Rugsėjo pabaigoje Neringa sulauks didžiulio įvykio. Pirmą kartą Thomo Manno kultūros centras kartu su Neringos savivaldybe organizuoja prestižinės meno organizacijos euroart generalinį suvažiavimą, kuris įvyks Nidoje 2022 m. rugsėjo 29 – spalio 2 dienomis. Į Nidą atvyksta apie 30 euroart narių iš Vokietijos, Prancūzijos, Danijos, Belgijos, Nyderlandų, pasirengusių glaudžiau bendradarbiauti su partneriais, puoselėjančiais Nidos dailininkų kolonijos palikimą.

 

Šia progra Kuršių nerijos istorijos muziejuje bus galimybė aplankyti ir meno parodą iš klaipėdiečio kolekcininko Aleksandro Popovo Rytų Prūsijos menininkų darbų kolekcijos. Su šia kolekcija ir VšĮ „Nidden“ veikla supažindins viena iš „Nidden“ įkūrėjų Jelena Kisinova, o menotyrininkė Irmantė Šarakauskienė plačiau supažindins su nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus saugoma Nidos dailininkų kolonijos kolekcija.

 

Dailininkų kolonijos kaip reiškinys atsirado XIX a. pirmoje pusėje, kuomet menininkai, ypač tapytojai, įkvėpimo ėmė ieškoti toli nuo miestų nutolusiose vietovėse. Juos skatino tiek paprastesnės, natūralesnės egzistencijos troškimas, tiek noras atsikratyti akademizmo mene. Be kraštovaizdžio, gausus įkvėpimo šaltinis buvo ir vietos gyventojai. Kartu su dailininkais į naujai susikūrusias dailininkų kolonijas visoje Europoje atvyko įvairių sričių draugai: rašytojai, poetai, kompozitoriai, muzikos ir teatro pasaulio atstovai, meno kritikai ir kolekcininkai. Dailininkų kolonijos tapo jų susitikimų vieta. Nidoje taip pat susiformavo dailininkų kolonija, tapusi vokiečių dailininkų, intelektualų pamėgta vasarojimo ir kūrybos vieta: tapytojai, fotografai, rašytojai, aktoriai, kompozitoriai Kuršių nerijoje rado ramybės salą, kūrybinio įkvėpimo šaltinį. Deja, po Antrojo pasaulinio karo dailininkų kolonijos prarado egzistenciją.

 

Pasibaigus Šaltajam karui Europoje paplitusios menininkų kolonijos atgimė iš naujo, siekiant ne tik išsaugoti savo praeitį, bet ir sukurti naujos – bendros – meninės ateities galimybę. 1994 m. buvo sukurta euroart Europos menininkų kolonijų federacija, kuri yra esminis tinklas šiam tikslui pasiekti. euroart įkurta Briuselyje, globojant Europos Parlamentui ir Europos Komisijai.

 

Šiuo metu euroart sudaro apie 70 organizacijų narių, asocijuotų organizacijų ir asmeninių narių iš 13 Europos šalių: Austrijos, Belgijos, Danijos, Italijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Lenkijos, Rusijos, Suomijos, Prancūzijos, Vengrijos ir Vokietijos. euroart nariai kartu rengia parodas, keičiasi nuomonėmis, žiniomis ir menininkais. Kasmetiniuose susitikimuose jie ne tik informuoja vieni kitus apie įvykius savo kolonijose, bet ir visi kartu siekia didesnio kultūrinio supratimo ir bendradarbiavimo Europos kontekste.

 


Nuotr. Lovis Corinth paveikslas „Kapinės Nidoje“, 1893 m.
 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje