Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Naujajame pažintiniame take – įspūdingos Parnidžio draustinio panoramos

 

Pasaulinę žemės dieną Kuršių nerijos nacionalinis parkas pasitiko atverdamas naująjį Parnidžio kopos pažintinį taką, o su senaisiais, jau beveik užpustytais laiptais – atsisveikino.

 

Ketvirtą kartą keistų laiptų į Parnidžio kopą lokacija šiandien veda per vakarinę Tylos slėnio pusę – taip atverdama dar neregėtas Kuršių nerijos panoramas. Parnidžio kraštovaizdžio draustinis pasižymi estetiškai vertingu kraštovaizdžiu, kuriame išryškėja šiaurinėje dalyje kalnapušėmis apželdintas, pietinėje – pustomas smėlio kopagūbris. Tai vienintelė vieta nacionaliniame parke, kur iki šiol išlikusi pustomų kopų grandinė, todėl, projektuojant naujuosius laiptus, siekta maksimaliai prisiderinti prie dabartinio kopos reljefo toje vietoje, kur smėlio pustymo rizika mažiausia.

 

Lankytojai naujojo tako panoramomis galės grožėtis net keturiose regyklose. Nuo Neringos sporto mokyklos iki Parnidžio kopos viršūnėje esančio Saulės laikrodžio besidriekiančio tako poilsio salelėse įrengti 22 naujų įvairių formų suoliukai, meninis-interakcinis „Supilk kopą“ akcentas, Parnidžio draustinio riboženkliai ir 6 informaciniai stendai apie kraštovaizdžio išskirtinumą ir istoriją. Į Parnidžio kopą vedantys laiptai – pirmasis Neringoje projektas naudojant maumedžio medieną – ilgaamžiškumo ir patvarumo garantas.

 

Beveik tris dešimtmečius tarnavę senieji į Parnidžio kopą vedusieji laiptai (1997 m. juos suprojektavo architektas A. Zaviša) jau yra užtverti ir netrukus bus išmontuojami. Lankytojų prašoma laikytis įspėjamųjų ženklų ir jais nebesinaudoti dėl saugumo sumetimų.

 

Parnidžio kopos pažintinio tako įrengimas – viena iš projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (II)“ įgyvendinamų veiklų, finansuojamų pagal ES fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto priemonę „Saugomų teritorijų ir valstybinės reikšmės parkų tvarkymas, pritaikymas lankymui“ bei Neringos savivaldybės lėšomis.

 

Projekto vykdytojas: Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos

Projekto partneriai: Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir Neringos savivaldybė

Projekto autoriai: UAB „Formatas A1“

Projekto vadovė: architektė Eglė Naujokaitytė

Rangovas: UAB „Ekspomeda“

 

Nuotr. autorė Renata Kilinskaitė

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje