Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Lietuvos gimtadieniui – pyragų receptai iš visos Lietuvos

Lietuvos kultūros sostinė Neringa Vasario 16-osios proga inicijavo unikalų projektą – pyragų, autentiškų lietuviškų šventinių skanumynų iš įvairių šalies regionų receptų knygą. Dvidešimt aštuoni išskirtiniai „Lietuvos gimtadienio pyrago“ receptai sudėti į elektroninį leidinį, publikuojamą svetainėje www.kulturosssala.lt

 

Pasak projekto sumanytojos, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro direktorės Editos Lubickaitės, sulaukus 103-ojo Lietuvos gimtadienio, linkint mūsų valstybei „ilgiausių ir sveikatos metų“, Vasario 16-ąją norisi švęsti džiugiai ir skaniai.

 

„Kultūros saloje“ Lietuvos gimtadienio išvakarėse gimusia iniciatyva norėjome atskleisti, koks yra Lietuvos gimtadienio pyrago skonis. Pyragas – pagrindinis gimtadienio šventės elementas, jį įgyvendinti puikiai galime net ir karantino šventėms taikomų ribojimų metu. Drauge su Lietuvos turizmo informacijos centrų asociacija surinkome skirtingų Lietuvos regionų atstovų pateiktus receptus. Lietuvos valstybės atkūrimo dieną kviečiame juos išbandyti savo namuose, su savo šeimos nariais“, – ragina idėjos autorė.

 

Į elektroninį leidinį „Lietuvos gimtadienio pyragas“ pateko tokie receptai, kaip Mažosios Lietuvos senovinis smėlio pyragas, karalienės Luizės tortas, garsusis režisieriaus Napoleonas, kurį itin mėgo režisierius Juozas Miltinis, Paliesiaus dvaro mielinis pyragas, prezidentienės Joanos Griniuvienės Velykų boba, Sofijos Smetonienės meduoliai, kupiškėnų vesėlinis karvojus ir daug kitų.

 

Tarp trijų dešimčių receptų – daug autentiškų, senovinių receptų. Šišioniškės Hertos Gelžus rankraščiu paremtame leidinyje „Mano receptų knyga“ – nuo 1892 m. rinkti Mažosios Lietuvos patiekalų receptai. Ši knyga paskatino prisiminti Kuršių nerijoje itin mėgtą smėlio pyragą (Sandkuchen). Žmonės jį skanaudavo būtent 16 val., gerdami tradicinę kafiją.

 

Rokiškyje gajos penktos valandos arbatėlės tradicijos. „Ne tik grafai Tyzenhauzai ir Pšezdzieckiai mėgo arbatą, bet ir netoliese gyvenę Komarovskiai (Lenkijos prezidento proseneliai). Grafienės Elizos Komarovskos saldumynų fabrike „Delice“ buvo gaminami gardūs angliški sausainiai „Pusmėnuliai“, – pasakojo istoriniu sausainių receptu pasidalijusi Rokiškio turizmo informacijos centro vadybininkė Ingrida Kujelė.

 

Kauno rajonas didžiuojasi profesoriaus, gamtininko Tado Ivanausko sodyba, dar vadinama „Obelyne“. Šį pavadinimą sodyba gavo dėl turtingo obelų ir gudobelių sodo. Šiandien tai vienas iš paveldo sodų Lietuvoje, kuriame auga paties profesoriaus sodinti vaismedžiai, medžiai ir krūmai. Neatsitiktinai leidinyje „Lietuvos gimtadienio pyragas“ nugulė ir ypatingasis šio sodo obuolių pyrago receptas.

 

Molėtų krašte garsus pyragas „Paskenduolis“. „Jo pavadinimas bei gamybos procesas susijęs su vandeniu, kurio pas mus netrūksta, – sako Molėtų rajono gyventoja Anželika Laužikienė. – Receptas labai įdomus, nes mielinė tešla skandinama į kibirą šalto vandens. Esame pripratę, kad mieliniai tešlai pakilti reikia šilumos, o čia atvirkščiai. Ši mielinė tešla yra visiškai kitokia: nors joje daug sviesto, bet valgant nesijaučia, kad ji būtų riebi. Iškepęs pyragas būna purus ir minkštutis.“

 

Tris ypatingus receptus Lietuvos gimtadieniui sukūrė lietuvių bendruomenė Italijoje. Lietuvos gimtadienis tapo įkvėpimu savotiškoms itališkų desertų – tiramisu, biskvitinio moliūgų ir maskarponės sūrio torto – variacijoms. Vinčencos provincijoje Italijoje gimė net toks ypatingas pyragas kaip „Gedimino pilis po Italijos dangumi“.

 

Peržiūrėti ir atsisiųsti leidinį galite paspaudę ant paveikslėlio

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje