Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Kvietimas teikti paraiškas: piemenų rezidencija Nidoje

 

Bendradarbiaudama su Kuršių nerijos nacionaliniu parku ir menininkų kuruojama rezidencijų ir projektų erdve Dzūkijos kaime, „Verpėjomis“, Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonija (NMK) ieško dalyvio piemenų rezidencijai 2021 m. birželio-spalio mėnesiais.

  

Kontekstas: Neringos miško architektūra  

 

Neringos miško architektūra (NMA) – NMK vykdomas projektas, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į Kuršių Nerijos miškų gamtinių medžiagų ciklą. Per 200 m. čia pasodinti miškai suformavo aplinką, skirtą efektyviam natūralių geomorfologinių procesų valdymui. Vykdant NMA šis kultūrinis kraštovaizdis analizuojamas kaip atvejo studija Baltijos ir Skandinavijos miškų kontekste – kaip erdvė, kurioje susipina ekologiniai, rekreaciniai, reprezentaciniai ir industriniai naratyvai. NMK programoje Kuršių Nerijos miškai laikomi aktyvia veiksmo aikštele ir materialiųjų išteklių šaltiniu – iškirstu plotu, kuris sykiu saugomas, puoselėjamas, modeliuojamas ir tvarkomas. Vykdydami NMA projektą mes siekiame atrasti tinkamus įrankius ir inicijuoti procesus, kuriais būtų galima nuodugniai ištirti mūsų santykį ir bendradarbiavimą su šiuo ypatingu dirbtinai sukonstruotu kraštovaizdžiu. Tylos slėnio ir Grobšto pievos yra saugomos nuo apaugimo, kaip itin vertingos peivų augalų buveinės.

 

2020 m. atradome būdų, kaip panaudoti vietos medieną ir pritaikyti ją kaip medžiagą NMK rezidencijų, studijų ir meno programose. Toliau siekėme bendradarbiauti su vietos savivalda inicijuojant kultūros projektus, pabrėžiančius būtinybę kurti naujus santykius su aplinka.

 

Agromiškininkystė

 

Žengdami tolesnį žingsnį šiame procese, 2021 m. pristatysime dar vieną „bendradarbį“: 26-ių Skudde veislės avių bandą, priklausančią menininkei Laurai Garbštienei („Verpėjos“), ypač tinkamą kraštovaizdį formuojančiam ir saugančiam ganymui. Vasarą ir ankstyvą rudenį šios avys iš Dzūkijos bus atvežtos į Nidą, kur galės įsikurti miško laukymėje ar pievoje, kurioje nebus atsodintas miškas, apgyvendinti kraštovaizdį, ganytis ir tapti naujomis bendragyventojomis šioje saugomoje laukinės gamtos, turizmo, miškų ūkio ir kultūros praktikų struktūroje. Avys taps savotiškais katalizatoriais įsitraukiant į dabartinius politinius kraštovaizdžio ir erdvės valdymo svarstymus.

 

Projektui įgyvendinti ieškome dalyvio, turinčio meninės, mokslinės ir / arba sociopolitinės patirties agroekologijos ar agromiškininkystės praktikose, taip pat patirties dirbant su avimis ir piemenimis, tapsinčio šios avių bandos piemeniu. Be kasdienio rūpinimosi avimis (aprūpinant jas vandeniu, prižiūrint jų gerą savijautą ir reguliuojant ir perkeliant elektrinę tvorą, ieškome žmogaus, sykiu norinčio kurti ir vykdyti skirtingas veiklas, skirtas viešajai Neringos miško architektūros programai plėtoti. Vykdant šias veiklas galima arba tiesiogiai įtraukti avis kaip Neringos miško architektūros ekskursijų dalį, siūlant dalyvauti ilguose avių lydimuose pasivaikščiojimuose, taip prisidedant prie klajokliškos avių ganymo kultūros Neringoje formavimo, arba vesti dirbtuves, dirbti su vilna, žolelėmis, kraštovaizdžiu ir kitomis susijusiomis praktikomis. Šiose veiklose turėtų būti atsižvelgiama į COVID-19 apribojimus.

 

Stipendija ir kainos:

Atrinktam rezidentui/-ei skiriama 600 EUR mėnesinė stipendija ir padengiamos kelionės išlaidos.

  

Rezidencijos pradžia: birželio 1 d.

 

Rezidencijos trukmė (pasirinktinai): 

5 mėnesiai birželio–spalio mėn.

3 mėnesiai birželio–rugpjūčio mėn. 

2 mėnesiai rugsėjo–spalio mėn.

 

Paraiškų teikimo terminas: gegužės 4 d.

  

Kas gali teikti paraiškas

Paraiškas teikti kviečiame visų sričių atstovus, kurių praktikos susijusios su menine, moksline ir / arba sociopolitine veikla, giliu domėjimusi agroekologija ar agromiškininkyste bei noru dalintis savo patirtimi. Ne mažiau svarbu kantrybė, ištvermė ir patirtis dirbant su gyvūnais, ypač avimis.

 

Darbo sąlygos

 

Avys bus įkurdintos slenkančiose vietovėse 1 km spinduliu nuo NMK, kur gyvens piemuo. Piemuo dirbs vienas, tačiau prireikus galės kreiptis pagalbos ar patarimo į veterinarą, avių savininkę Laurą Garbštienę (negyvenančią Nidoje) ir nacionalinio parko prižiūrėtojus. Su avių priežiūra susiję darbai šiame kraštovaizdyje daugiausia bus atliekami rankomis, mašinų telkiantis mažai (pvz., vanduo nešamas rankomis). Piemuo taip pat bus atsakingas už nacionaliniame parke įrengtų elektrinių tvorų, skirtų avims laikyti naktį, valdymą.

  

Gyvenimo sąlygos 

 

Kiekviena gyvenimui ir darbui skirta NMK studija yra 65 kv. metrų ploto, su įrengta nedidele virtuve, vonios kambariu, miegamuoju ir darbo erdvės baldais. Rezidentams taip pat suteikiama neribota prieiga prie bendrųjų erdvių, tokių kaip biblioteka ar dirbtuvės, kuriose rasite audimo stakles, keramikos krosnį, pjaustymo lazeriu įrangą, įrankius darbui su medžiu ir metalu, fotografijos, filmavimo bei garso įrašymo techniką.

 
Be to, rezidentai galės naudotis natūraliai išdžiovintomis, Neringoje užaugintos medienos lentomis (iš viso 10 kub. metrų), supjautomis 2019-2020 m. kirtimo sezono metu ir sandėliuojamomis NMK (medienos kiekis kinta).

 

Programoje vienu metu gali dalyvauti iki penkių rezidentų iš įvairių valstybių. Be tarptautinių rezidencijos programų, NMK organizuoja edukacinius ir tyrimų projektus bei parodas. NMK yra Vilniaus dailės akademijos padalinys, kuriame vyksta studentų seminarai bei darbinės išvykos. 

  

Paraiškos reikalavimai:

(1) Užpildyta paraiškos forma.

(2) Portfolio, darbų pavyzdžiai ar publikacijos (3–5 atitinkamai pasirinkti projektai)

(3) Dabartinis CV (ne daugiau kaip 2 A4 formato puslapiai)

(4) Visus dokumentus prašome pateikti viename PDF faile aukščiau nurodyta tvarka. Failą pavadinkite: „Vardas Pavardė_ Shepherd“.

  

* Paraišką ir/ar susijusius klausimus pateikti:

Rezidencijos koordinatorei Skaistei Marčienei: skaiste@nidacolony.lt

 

Atrankos procesas ir kriterijai:

Paraiškas vertina Nidos miško architektūros kuratorių komanda ir Laura Garbštienė. Vertinimai grindžiami pareiškėjų pateikta medžiaga pagal šiuos kriterijus:

- tinkama, pakankama ir ilgametė patirtis dirbant su siūlomu lauku ir rezidencijos tema;

- siūlomos veiklos, galimų tyrimo klausimų ir / arba perspektyvų kokybė bei novatoriškumas, jų sąsaja su pareiškėjo praktikos sritimi(-is);

- patikimumas dirbant savarankiškai, užtikrinant kasdienę gyvūnų priežiūrą ir saugumą.

 

 

Projektą iš dalies finansuoja „Neringa – Lietuvos kultūros sostinė 2021“.

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje