Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Kurorto aukso amžius: doc. dr. Nijolės Strakauskaitės paskaita

XIX a. viduryje pradėjęs formuotis pirmasis Kuršių nerijoje Schwarzort/Juodkrantės kurortas jau po kelių dešimtmečių tapo žinomu toli už regiono ribų. Reikšmingi faktoriai nulėmę kurorto vystymąsi buvo reguliarus susisiekimas garlaiviais Kuršių mariomis su didžiaisiais miestais (Karaliaučius, Tilžė, Klaipėda) ir gintaro kasimo firmos Stantien&Becker veikla Juodkrantėje (1861 – 1890).

 

Kurortinio gyvenimo atmosferai susikurti didelės įtakos turėjo tai, jog 1865 m. senąją pašto stotį – smuklę nupirko viešbučių verslą Tilžėje vystęs Eduardas Stellmacheris. Jis subūrė iš nuolatinių vasarotojų rato vietovės simpatikus, kurie 1881 m. įkūrė Kurorto komitetą. Tai buvo Klaipėdos ir Tilžės miestų verslo žmonės, kurie savo idėjomis ir lėšomis prisidėjo prie kurorto infrastruktūros sukūrimo: trys dideli viešbučiai, keliolika stilingų vilų, pasivaikščiojimo takai – promenados miške, prieplauka, teniso ir kroketo aikštės, Strandhale – pajūrio restoranas, Luisenbad – gydyklų ir maudyklų kompleksas ir kt.


XX amžiaus pradžioje Juodkrantės kurorte, vadintame „Kuršių nerijos perlu“, per sezoną ilsėdavosi virš 3000 poilsiautojų, neskaitant gausybės savaitgalio svečių atvykdavusių vienai dienai. Iki I Pasaulinio karo Juodkrantės kurortas išgyveno savo „aukso amžių“. Tarpukaryje būdamas autonominio Klaipėdos krašto dalis Juodkrantės kurortas savo populiarumo neprarado, bet tam tikrų sunkumų, norintiems atvykti iš Karaliaučiaus ir Tilžės kildavo dėl vizų, valiutos kiekio ribojimų ir pan. Visgi, iki II Pasaulinio karo pabaigos Juodkrantės kurortas kas vasarą pritraukė virš 3000 vasarotojų. Iki šių dienų buvusiame Vilų kvartale (Villenviertel) išlikę trys dideli viešbučiai ir dauguma vilų, menančių šlovingus Schwarzort/Juodkrantės kurorto laikus.

 

Kviečiame į virtualią paskaitą ir pasivaikščiojimą Juodkrantės kurorto takais su istorike doc. dr. Nijole Strakauskaite (KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas).

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje