Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Juodkrantėje vyks tradicinė regioninė XIV folkloro šventė „Pūsk, vėjuži!“

 

Rugpjūčio 26–29 dienomis Liudviko Rėzos kultūros centras Juodkrantėje kviečia į vasaros palydėtuvių šventę, kur išskirtinį Pamario krašto etnokultūros paveldą pristatys XIV- asis folkloro festivalis „Pūsk, vėjuži!“. Su vasaros vėjais atsisveikinti, o rudeniškuosius pasitikti bus galima gėrintis paroda, menine instaliacija, istoriniais kostiumais, šiųdienos lininiais rūbais, klausantis paskaitų bei Lietuvos ir užsienio folkloro kolektyvų atliekamų dainų ir, žinoma, plaukiojant reizvalte.

 

Šventė prasidės jau rugpjūčio 26 d. Lietuvos jūrų muziejaus parodos „Laivas turi plaukti. Kurėnui „SÜD.1“ – 20 metų“ atidarymu. Ją pristatys LJM direktoriaus pavaduotojas Romualdas Adomavičius.

 

Kiekvienais metais šventėje minimi Pamario krašto kultūros puoselėtojai. Šiemet prisiminsime akademinės baltistikos pradininką Adalbertą Bezzenbergerį (170 – osios gimimo metinės) ir archeologę, archeomitologijos pradininkę prof. Mariją Alseikaitę – Gimbutienę (100 – osios gimimo metinės). Su šių asmenybių veikla bus galima susipažinti rugpjūčio 27 d. (penktadienį) doc. dr. Nijolės Strakauskaitės ir dr. Vykinto Vaitkevičiaus paskaitose, kurios vyks Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje.

 

Folkloro festivalis „Pūsk, vėjuži!“ prasidės rugpjūčio 28 d. (šeštadienį) 11 val. lietuvių folkloristikos pradininko Martyno Liudviko Rėzos pagerbimu ir net šešiolikos folkloro kolektyvų  prisistatymu. Šie įvairių Lietuvos regionų bei užsienio kolektyvai marių pakrantėje nuties „Dainų tiltą“, o vėliau dainuos, gros  ir šoks koncerte „Ko neužpustė laiko vėjai“, kurį senąja lietuvininkų tarme ves Vaida Galinskienė.

 

Atvykę svečiai su mūsų krašto istorija ir kultūra galės susipažinti dalyvaudami įvairiose dirbtuvėlėse: pasigaminti vėtrungę, gintarinį amuletą, nusipiešti baltiškus simbolius, pamegzti tinklus… O savo gomurį bus galima pamaloninti pamariškių žuviene bei vikingų laikotarpio kuršių patiekalais, kuriuos pristatys ir mokys pasigaminti Edita Nurmi. Na, o vaikus čia visada džiugina senoviniai pamario krašto žaidimai.

 

Į visą šią dūzgiančią pakrantę bus galima pasižiūrėti plaukiojant marių puošmena – mediniu plokščiadugniu laivu reizine. Nedrįstantieji plaukti galės vėl aplankyti Raganų kalną ir prisiminti legendas apie čia įsikūrusias mitines būtybes.

 

Visada smagu atsigręžti į istorinę mūsų protėvių aprangą ir kai ką pritaikyti šiandieninėje. O tai irgi bus galima padaryti, nes kuršių gyvosios istorijos klubas „Pilsots“ pristatys kolekciją, parengtą pagal Laivių, Palangos ir kitų kapinynų archeologinę medžiagą. Grožėsimės ne tik rūbais, bet ir to meto ginklais, papuošalais.

 

Na, o ateinančios vasaros savo garderobą galėsime praturtinti pasižiūrėję Aurelijos Bagdonavičienės pristatomų baltiškų simbolių šiuolaikinėje lino madoje „Baltų vėjų audimai“ parodą.

 

Bet šventė dar tuo nesibaigs. Liaudies dainomis širdį pamaloninę, šio to pramokę, šį bei tą „pašmekiavę“ (paragavę), vakare klausysimės Lietuvos folk roko grupės „Žalvarinis“ koncerto ir, nusispyrę batelius, šoksime su kapela „Raskila“.

 

Liudviko Rėzos kultūros centras kviečia visus, visus, kurie myli liaudies dainą, domisi mūsų etnine kultūra. Tad palankaus Jums vėjo į Juodkrantę!

 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė.

 

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje