Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Įžodintais Kuršių nerijos pėdsakais: literatūrinis maršrutas

 

Birželio 13 d., sekmadienį, 12 val. neringiškiai ir kurorto svečiai kviečiami į pirmąją naujojo literatūrinio maršruto po Neringą kelionę – pėsčiųju žygį iš Preilos į Karvaičius, Martyno Liudviko Rėzos gimtinę. Kelionę pradėję nuo etnografinėse Preilos kapinėse esančio atminties krikšto M.L.Rėzai, per Preilos pamario pakrantę ir mišką bus artėjama prie užpustytųjų Karvaičių (apie 1,5 km nuo Preilos).

 

Kelionės tikslas – per M.L.Rėzos poetinius tekstus, jo užrašytas Prūsų Lietuvos liaudies dainas ir per istorinius pasakojimus apie M.L.Rėzą ir jo laikmetį gaivinti kultūrinę atmintį, pajusti Karvaičius kaip gyvą kultūrinės atminties vietą.

 

Literatūrinį maršrutą po Neringą inspiravo Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos 2021 m. pradžioje išleista poezijos antologija „Noriu sugrįžti į Nidą. Lietuvių poetai apie Kuršių neriją“ (sudarytojas – Julius Keleras). 

 

„Šiandien  Kuršių nerija  daugeliui tėra malonaus vasarojimo, romantikavimo ir turistavimo, o  ne kultūrinės atminties vieta“, – antologijoje rašo literatūrologas Marijus Šidlauskas. Jo įsitikinimu, kultūrinę atmintį patikimiausiai saugo žodis, ir įtaigiausiai tai daro poetai, mokantys praeityje įskaityti ateities ženklus ir visa tai perkelti į mitinį – amžinąjį esamąjį eilėraščio laiką. M.L.Rėza, literatūrologo pastebėjimu, antologijoje laikomas taip pat ir lietuvių poetu kultūrine prasme, nors jo eilėraščiai parašyti vokiškai, o į lietuvių kalbą juos išvertė poetas Antanas A.Jonynas.

 

Žygio vedliai: ilgametis Preilos girininkas Vladas Lakavičius, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser, Liudviko Rėzos kultūros centro folkloro ansamblis „Aušrinė“ (vadovė Ramunė Pečiukonytė), šio centro darbuotojas gidas Arūnas Balna,  žurnalistė Raimonda Meyer – Ravaitytė.

 

Dėl riboto dalyvių skaičiaus, kviečiame į žygį registruotis iš anksto užpildant registracijos anketą iki birželio 12 d. 11 val.

 

Literatūrinio maršruto – kelionės į Karvaičius rengėja – Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešoji biblioteka. Iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneriai: Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centras, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija.

 

Literatūrinis maršrutas „Įžodintais Kuršių nerijos pėdsakais“ tęsis visą vasarą. Be kelionės į M.L.Rėzos gimtinę Karvaičius, jis leis sugrįžti į Nidos metraštininko Viktoro Miliūno namus Nidoje, buvusius lietuvių inteligentų susibūrimų vietas. Poetinį žodį bus galima išgirsti prie jūros, marių, laivuose, Juodkrantės senųjų vilų kvartale, o kelionės pabaigoje dalyviai bus kviečiami į muzikos ir žodžio fiestą – literatūrinį furšetą Nidos prieplaukos restorane.

 

Nuotr. autorė Renata Kilinskaitė

 

 

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje