Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Išlydėti vasarą pajūryje kviečia folkloro festivalis „Pūsk, vėjuži!“

 

Vasarai artėjant prie pabaigos, Liudvikos Rėzos kultūros centras kviečia į rugpjūčio 25–28 dienomis Juodkrantėje vyksiantį jau XV-ąjį folkloro festivalį „Pūsk, vėjuži“! Šis tradicinis renginys – tai tarsi vasaros palydėtuvės, kuriose šiais metais bus galima stebėti net du originalius spektaklius, pasiplaukioti mediniais buriniais laivais, dalyvauti žaidimuose, įvairiose dirbtuvėse ir kitose veiklose. Visą savaitgalį Juodkrantėje veiks tautodailės ir kulinarinio paveldo mugė, o šeštadienį 19 val. festivalio renginius vainikuos visų taip laukiamas Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ koncertas.

 

Visas šventės dienas bus galima apsilankyti Evos Labutytės estampų parodoje „Prūsų ir Mažosios Lietuvos praeities ženklai“. Rugpjūčio 25 d. (ketvirtadienį) gidė Vita Šeputytė-Mohylko ves ekskursiją „Juodkrantė istorijos vėjų verpete“, taip pat bus galima pamatyti dokumentinį filmą „Ėvė. Mažosios Lietuvos rašytoja“, skirtą Ievos Simonaitytės 125-osioms metinėms atminti.

 

Šių metų festivalis taip pat yra skirtas Martyno Liudviko Rėzos 246-osioms ir Dovydo Gotfrydo Zudnochovijaus 285-osioms gimimo metinėms paminėti. Su Neringos kraštui svarbia šių asmenybių veikla bus galima susipažinti rugpjūčio 26 d. (penktadienį) Juodkrantės liuteronų bažnyčioje vyksiančiose paskaitose, kurias skaitys prof. dr. Dalia Kiseliūnaitė ir doc. dr. Nijolė Strakauskaitė.

 

Penktadienio vakarą visi laukiami išskirtiniame VšĮ teatro „Labas“  spektaklyje „Apie vėles, žemėje klajojančias“, kuris vyks Liudviko Rėzos kultūros centro vasaros estradoje (L. Rėzos g. 54). Čia šmaikščiųjų aktorių Vitalijos Mockevičiūtės ir Neringos Varnelytės kūrybinis duetas originaliai perteiks Kuršių nerijos etnografinio paveldo ypatumus. Spektaklyje persipins lietuviškos ir pamario krašto sakmės, siaubo pasakos, skambės liaudies kapelos „Ratilai“ atliekama gyva muzika.

 

Folkloro šventės „Pūsk, vėjuži!” atidarymo ceremonija vyks rugpjūčio 27 d. (šeštadienį) 11 val. prie M. L. Rėzos paminklo. Kiek vėliau Kuršių marių pakrantėje nusidrieks Lietuvos etnografinius regionus pristatantis „Dainų tiltas“, skambės folkloro ansamblių koncertas „Ko neužpustė laiko vėjai“, o visi maži ir dideli labai laukiami Kuršių kiemo dirbtuvėlėse. Čia išmėginsime rištinį audinių marginimą, gaminsime vėtrunges, megsime tinklus, virsime gardžią tradicinę žuvienę su vietos žveju, kartu su Robinzono namelio komanda iš paplūdimyje rastų medžiagų gaminsime vėjo malūnėlius, žaisime ir kitaip įdomiai leisime laiką.

Mažųjų šventės lankytojų laukia ir kitos staigmenos – šeštadienį 15 val. Raganų kalne vyks Priekulės Ernsto Vicherto mėgėjų teatro spektaklis „Joniukas ir Grytutė“, kuriame pasakotoja sudomins mažuosius žiūrovus, o smuiko garsai perteiks veikėjų charakterius ir įvykių paslaptingumą.

 

Viena iš šventės naujovių – tai interaktyvi skulptūra „Nebaigta knyga“, kurią gamins skulptorius Povilas Šorys. Iš vienos pusės skulptūra bus tarsi vėjo vartoma knyga, puošta krikštų pjaustiniais, o žiūrint iš kitos pusės - ji taps siauru, tarsi pati Kuršių Nerija, ruoželiu. Vėjo vartomi „knygos“ lapai bus dekoruojami kūrybinių dirbtuvių darbeliais.

 

Šią pagrindinę šventės dieną be jau minėto pasiplaukiojimo mediniais buriniais laivais, bus galimybė paragauti Editos Nurmi pristatomų tradicinių kuršių patiekalų, taip pat perprasti burtikių paslaptis su palaunagės vaišėmis, sudalyvauti Mažosios Lietuvos gamtos ir istorijos įkvėptos drabužių kolekcijos pristatyme, o kuršių gyvosios istorijos klubas „Pilsots“ pakvies susipažinti su X-XI a. kostiumų, ginklų, papuošalų rekonstrukcijų kolekcija.

 

Folkloro šventę „Pūsk, vėjuži!“ užbaigsime įspūdingu Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ koncertu – dainuosime, šoksime ir linkėsime vieni kitiems dar gražesnių saulėtų dienų, o vakaronę pratęsime linksmybėmis su kapela „Martvežiai“.

 

Išsamią renginio programą rasite interneto svetainėje www.lrezoskc.lt

 

Renginį organizuoja Liudviko Rėzos kultūros centras, finansuoja - Lietuvos kultūros taryba ir Neringos savivaldybė.

PASIDALINKITE SAVO PATIRTIMI RENGINIUOSE

Žinodami Jūsų nuomonę ir lūkesčius galime planuoti dar patrauklesnius renginius Neringos gyventojams ir svečiams. 
 
Jūsų patirtis dalyvaujant renginiuose 

Dalyvauti apklausoje